Den store guide til hampefrøolie

d

Hamp er noget, vi alle sammen har hørt om. Ofte dukker hamp op i kontekst med euforiserende stoffer og deraf har mange hurtigt forbundet det med noget negativt. Men der er meget mere at fortælle om hamp end at det bruges til fremstilling af ulovlige, euforiserende stoffer. 

Vidste du for eksempel, at hamp anvendes til fremstilling af hampefrøolie, en olie der, grundet dens høje indhold af omega-3- og -6-fedtsyrer, er yderst gavnlig for kroppen? Eller at denne hampefrøolie også anvendes som ingrediens i en anden olie kaldet cannabisolie; en olie der bruges som lægemiddel til medicinske formål eller som et kosttilskud? 

Hvis ikke bør du sætte dig godt til rette i stolen og læse med videre. Så garanterer vi dig for, at du er blevet meget klogere på hamp, hampefrøolie, dens relation til cannabisolie og ikke mindst dens mange anvendelsesmuligheder.

Hamp og hampefrøolie – deres relation 

Du undrer dig måske over, hvordan hamp både kan sættes i forbindelse med euforiserende stoffer og med olier, der er gavnlige for kroppen, og som anvendes til medicinske formål? Svaret skal findes i, at Cannabaceae, bedre kendt som hampfamilien, har mange forskellige slægter – heriblandt cannabis eller hamp om man vil. Og det er cannabisslægten, som efterfølgende kan bruges til fremstilling af euforiserende stoffer som hash og pot, men også anvendes til fremstilling af hampefrø- og cannabisolie. 

Hvorvidt cannabis bliver til hampefrøolie, et lægemiddel eller et euforiserende stof, afhænger af fremstillingsprocessen og mere specifikt de cannabinoider, som findes i cannabisplanten. Cannabis indeholder mere end 100 forskellige cannabinoider, hvoraf to af de mest alment kendte er THC (delta-9-tetrahydrocannabinol) og CBD (cannabidiol). Og det er disse to, der er afgørende for slutproduktet. Stoffet THC har en euforiserende virkning. CBD er derimod det stof, som har flere gavnlige egenskaber for vores krop. 

Hampefrøolie – en kort beskrivelse 

Hampefrøolie, også blot betegnet hampeolie, er en olie, som stammer fra hampplantens frø. Her anvendes frøene til fremstilling af hampefrøolie, da de er meget olieholdige, har et højt proteinindhold og andre fedt- og aminosyrer. Olien er derfor til stor gavn for vores kroppe, da sammensætningen af fedtsyrerne minder om kroppens sammensætning af omega-3- og -6-fedtsyrer. 

Hampefrøolie og dens anvendelsesmuligheder

Som det allerede er nævnt, så er frøene fra hampplanten meget olieholdige, rige på proteiner og indeholder dertil også andre fedt- og aminosyrer. Derfor er hampefrøolie sundt og ses anvendt til mange forskellige formål. 

Hampefrøolie til madlavning

Olien anvendes primært til madlavning, hvor den kan indgå i bl.a. salater, dressinger og smoothies. Det eneste man skal notere sig, er, at olien ikke bør bruges ved stegning eller på anden vis må opvarmes, da dette ødelægger egenskaberne i olien. Hampefrøolie kan også anvendes som et dagligt kosttilskud, hvor du gennem nogle få dråber vil få gavn af alle dens gode egenskaber.

Hampefrøolie til kosmetiske formål

Foruden madlavning ses hampefrøolie ved flere lejligheder også anvendt til kosmetiske formål. Det skyldes ikke mindst, at hampefrøolie er en meget “tør” olie, hvorfor den let optages i huden uden at efterlade fedtede og våde overflader på huden efterfølgende. Folk med eksem eller anden sart hud anvender derfor hampefrøolie i stor stil, da denne har en positiv effekt mod hudsygdomme. 

Sådan fremstilles hampefrøolie

Du har allerede læst, at hampefrøolie stammer fra hampplantens frø. Men processen med at gå fra et frø til en flydende olie er ikke noget, som bare sker uden videre, selvom processen er ganske simpel. Ved at udsætte hampplantens frø for en koldpresning kan olien, der findes inden i frøene, udvindes. Det er særligt vigtigt, at det er netop denne form for udvindingsmetode, der anvendes ved fremstillingen. Selvom koldpresning er en mere langsommelig proces, og nogen måske vil foreslå direkte presning i stedet, så er dette vejen frem.

Koldpresningen sikrer, at olien ikke bliver opvarmet under udvinding, og de kemiske bindinger  derved ikke ødelægges, men forbliver sammen. Ved at anvende koldpresning opnås netop de egenskaber, som gør olien så populær. Den helt rigtige hampefrøolie skal gerne ende ud i en mørk, fed olie, der har en behagelig nøddeduft. 

Er man i tvivl om, hvorvidt olien er blevet for varm under udvindingsprocessen, eller er der i stedet anvendt direkte presning, så vil man hurtigt kunne se det på olien. Bliver olien for varm, vil den raffinere, og den vil ende ud med en mere klar konsistens uden nogen særlig duft. 

Hampefrøolie og cannabisolie – hvad er forskellen?

Hampefrøolie og cannabisolie er to olier, som begge stammer fra hampplanten. De er dog ikke udvundet på samme måde. Hampefrøolie udvindes fra hampplantens frø, mens cannabisolie udvindes fra selve hampplanten. De to olier adskiller sig derfor fra hinanden allerede i det første stadie af fremstillingen, og det gør dem unikke på deres egen måde. 

De to olier er dog også knyttet sammen på anden vis end blot gennem deres fælles slægt. Som det kort er nævnt, så kan hampefrøolie anvendes som ingrediens ved fremstilling af cannabisolie. Den hampeekstrakt, der anvendes ved fremstilling af cannabisolie, udvindes fra cannabisplanten og blandes efterfølgende sammen med hampefrøolie. Denne proces sikrer, at cannabisolien får den helt rette konsistens. Ikke alle producenter gør brug af dette, men Nordic Oil anvender kun hampefrøolie som olien i cannabisolie. Det skyldes ifølge Nordic Oil selv, at hampefrøolie er af væsentlig bedre kvalitet sammenlignet med andre olie som eksempelvis olivenolie, selvom dette er billigere. 

Når det kommer til selve egenskaberne for de to olie, så er de kemiske bindinger også forskellige. Hampefrøolie har et højt omega-3- og -6-indhold, mens dets indhold af cannabinoiderne THC og CBD er ikke eksisterende. Omvendt har cannabisolie et større indhold af netop de to cannabinoider, mens den ikke har helt det samme næringsindhold som hampefrøolien. 

Hvor kan du købe hampefrøolie?

Som følge af den stigende interesse for hampefrøolie, er der efterhånden mange forskellige forhandlere af finde. En lang række helsekostforretninger, specialforretninger og enkelte fødevare- og butikskæder forhandler i dag hampefrøolie. Ligeledes er der et stort udvalg af online webshops, som alle tilbyder flotte udvalg af hampefrøolier i forskellige varianter. 

Den stigende interesse for hampefrøolie betyder selvsagt også, at der i dag findes mange forskellige producenter af hampefrøolie – som følge af dette også forskellige kvaliteter af hampefrøolie. Derfor bør man altid undersøge markedet grundigt, så man er sikker på at vælge et produkt at rette kvalitet. Ser du derfor en forhandler, der sælger hampefrøolie til uhørt lave priser sammenlignet med andre virksomheder, så kan det i mange tilfælde kædes direkte sammen med kvaliteten på produktet. 

Ønsker du at vide dig sikker på en hampefrøolie af høj kvalitet, så er det værd at gå efter de økologiske hampefrøolier. De er ofte kendetegnet ved deres grønne eller gyldne farve, og her er kvaliteten i nærmest alle tilfælde i top. 

Prisen på hampefrøolie 

Det kan ofte være svært at give én specifik pris på hampefrøolie, som man altid kan gå efter, da markedet er stort, og antallet af produkter fortsat vokser. Ofte er det muligt at købe små flasker hampefrøolie til under 70 kr. for 250mL eller lidt større flasker på 500mL til omkring 150 kr. Kvaliteten kan dog variere meget for de produkter, hvorfor en grundig research anbefales. 

Er du derimod kun på udkig efter de bedste produkter på markedet, så ligger prisen på 100mL hampefrøolie fra ca. 100 kr. og opefter. Selvom pris ikke altid er den afgørende faktor, så giver den alligevel en god indikation på, om produktet er af høj kvalitet eller ej. 

Mad med hampefrøolie

Mens madolie altid har haft en fast plads i køkkenet, så begynder det at se ud på samme vis for hampefrøolie. Flere og flere har fået øjnene op for hampefrøolien og dens potentiale, hvor den kan anvendes i utallige af madretter. Har du ikke prøvet det endnu, eller mangler du inspiration til, hvordan du kan anvende hampefrøolie til aftensmaden derhjemme, så er der masser af inspiration at hente på de sociale medier. Nogle få klik på Instagram eller Facebook og du vil hurtigt finde massevis af opskrifter med hampefrøolie. 

Fordelen ved hampefrøolie er, at denne kan anvendes til alle retter – og vi mener alle. Du kan bruge hampefrøolie til at lave hjemmelavet müsli eller blande det i din smoothie til morgenmad. Er du stor fan af salater og dressinger, så kan hampefrøolie også med fordel benyttes her. Hjemmelavet pesto med hampefrøolie er også et stort hit blandt mange. Husker du blot på, at hampefrøolien har en nøddeagtig smag, så kan du hurtigt benytte denne viden til at eksperimentere på livet løs i køkkenet. 

Opskrift på hjemmelavede smoothies med hampefrøolie

Smoothies er blevet populære som aldrig før, så hvorfor ikke komme lidt hampefrøolie i denne også? Derved får du både alle de gode vitaminer fra diverse frugter og grøntsager, som du måtte mikse sammen, samt kan du nyde godt af hampefrøoliens mange proteiner og fedtsyrer.

Hampefrøolie går godt i spænd med smoothies, idet olien skal være kold. Samtidig findes der nærmest ikke den smoothie, lidt hampefrøolie ikke kan blandes i. Tag f.eks. den traditionelle grøntsagssmoothie, hvor du mikser hele køleskabets grøntsagsskuffe sammen – eller i hvert fald de grøntsager, der passer sammen – og tilsæt dernæst lidt hampefrøolie. Resultatet bliver en vitaminbombe, som kan holde dig kørende i flere timer. Madbanditten har bl.a. eksperimenteret en masse med smoothies og hampefrøolie, og har her her samlet tre forskellige smoothies, som alle er lækre, sunde og fyldt med hampefrøoliens næringsstoffer. 

Hampefrøolie kan anvendes til mange forskellige formål. Flere og flere har allerede taget olien til sig, hvor denne har en fast plads i køkkenet, og bruger den i hverdagen, enten som et kosttilskud eller som ingrediens i madlavningen. Dertil bruger flere også olien som kosmetisk produkt mod hudsygdomme. Mulighederne er mange, og alle giver dig mulighed for at nyde godt af oliens mange gode egenskaber. 

d
1
photo-1539571276662-d6a3ccc57fc2