I 2018 legaliserede Canada cannabis ubetinget. Det betyder, at alle nu kan indtage, ryge, drikke eller spise cannabis uden bekymringer. Canada er et velfungerende G7-land og det første af sin slags til at legalisere cannabis fra kyst til kyst. Men hvad er argumentet for at gøre sådan? Og i hvilke andre lande kan man få samme oplevelse? 

Legalisering nedbringer kriminalitet

Cannabis har i mange år været associeret med narkokarteller og bandekriminalitet, men måske kan man løse problemerne ved at frigive cannabis i landet? Det er i hvert fald ét af Canadas argumenter i deres cannabis-kamp. 

Ved at legalisere cannabisen mister den angiveligt sit ‘mørke’ og bliver bragt frem i lyset – det regulerede, canadiske system. De kriminelle, som før har tjent penge på at sælge cannabis, vil angiveligt mærke forskel, og håbet er, at man kan nedbringe den kriminalitet, som tidligere har været forbundet med cannabis.

Tendensen spreder sig som ringe i vandet

Den danske forsøgsordning er antageligvis inspireret af de tendenser, man ser i den store verden, og det er klart, at Canada vil gå foran i cannabiskampen som stolt eksempel. Canada er på mange måder et land, mange danskere kan identificere sig med, og derfor åbner det måske muligheder i det danske i fremtiden. 

USA har også øjnet de økonomiske muligheder, der ville være i at legalisere cannabisen. Der er allerede flere stater, der tillader alle typer cannabis, mens der i andre stater kun tillades medicinsk cannabis. 

Lande, som følger Canadas eksempel

Skal man se på foregangseksempler i nærheden af Europa, vil man skulle rejse til Georgien. Her er der også frie forhold, når det gælder indtag af cannabis, det er blot dyrkning og salg, som forbliver ulovligt der. Desuden må man ikke forbruge cannabis offentligt, eller når der er børn til stede.

Ser man mod hele verden, er der også flere stater i USA, der tillader medicinsk cannabis samt cannabis for fornøjelsens skyld (rekrativts brug). Uruguay repræsenterer de samme forhold, som man finder i Canada – og Canada har da også kigget mod Uruguay, idét man her stolt præsenterer kyst-til-kyst begrebet, som vil sige, at både Canada og Uruguay tillader cannabis i helelandet og ikke kun udvalgte steder.  

Herhjemme må vi endnu ‘nøjes’ med medicinsk cannabis som kræver recept, eller vælge at købe CBD-olie uden THC på nettet.