I mange år har cannabis, hash eller marihuana været ord, der har været farlige at sige højt, fordi den euforiserende effekt af cannabis har været ilde set – faktisk direkte ulovlig. I dag findes der en lang række produkter, som indeholder cannabis, der ikke har en euforiserende virkning, men derimod indeholder nogle af de stoffer fra cannabisplanten (cannabidiol aka CBD), som har en gavnlig effekt. 

Forsøgsordningen, som den danske regering stemte frem i 2018, har været med til at legalisere det at snakke om cannabis, og i forlængelse af det, har mange danske, kendte personligheder også gjort sig bemærkede i den offentlige debat. 

Forsøgsordningen – hvad går den ud på?

Forsøgsordningen med medicinsk cannabis går ud på at tillade receptpligtige cannabisprodukter til patienter. Projektet foregår i en 4-årig periode, og man gør det blandt andet for at undersøge, om det kunne være en mulig vej at gå, så patienter slipper for at søge hjælp på det sorte marked frem for ved lægen.

Regeringen og Lægemiddelstyrelsen tillader i denne forbindelse også, at danske virksomheder og privatpersoner kan ansøge om at få lov til at dyrke cannabis til patienterne, og flere har allerede fået godkendelsen i hus.

Cannabis finder vej til messer

Sandsynligvis på grund af den cannabis-bølge, som ruller over Danmark, er en cannabis-messe nu også et event, danskerne kan tage til. På cannabismessen, som blev afholdt i København i Bella Center, deltog både individer fra industrien, som repræsenterer den medicinske side, samt privatpersoner, som ønskede oplysning eller mere information om specifikke produkter.

At man kan finde en cannabis-messe i Bella Center, siger lidt om, hvordan cannabis bliver opfattet. I dag er det mere end et euforiserende stof. Det er et produkt og en plante, som vi ikke kender alt til – og det er muligt at bruge biprodukter fra cannabisplanten til at lindre nogle patienters smerte med. Cannabis har ifølge flere og flere eksperter, studier og undersøgelse nemlig stort medicinsk potentiale, og det skal blive interessant at følge med i, hvad der kommer til at ske på området i løbet af de næste år.