Der er meget debat omkring cannabis-forsøgsordningen, som trådte i kraft d. 1. januar 2018. Forsøgsordningen har en projektperiode på 4 år, hvor læger helt legalt har tilladelse til at udskrive medicinsk cannabis som indeholder virkestoffer som THC og CBD.
Dette giver en bredere vifte af medikamenter, man kan udskrive, og det vil i sidste ende gavne, for eksempel, gigt- eller sklerosepatienter, som har smerter. Men hvad er fordelene og ulemperne ved forsøgsordningen?
Fordele
Der er en lang række fordele ved forsøgsordningen, som jo er én af grundene til, at regeringen har stemt for, at den skal sættes i værk.
- Et godt alternativ: Først og fremmest er medicinsk cannabis et alternativ til ‘traditionel’ medicin. Cannabis fås allerede som cannabisolie, mundspray, cremer og meget andet. Når patienter, som for eksempel har kvalme efter kræftbehandling, ikke har gavn af den medicin, man som standard udskriver, kan det være værd at kigge på, hvorvidt patienten vil have gavn af medicinsk cannabis.
- Få cannabis frem i lyset:Et andet godt argument, som også er brugt af regeringen, er, at man ved at give mulighed for at patienter kan få cannabismedicin på legal vis, samtidig trækker nogle væk fra det sorte marked. På det sorte marked vil det ikke være cannabis af høj kvalitet, man får fat i, og man kan ikke vide sig sikker på procenten af indholdsstoffer.
- God kvalitet og flere arbejdspladser:Regeringen og Lægemiddelstyrelsen har godkendt, at virksomheder og privatpersoner nu kan søge om at dyrke cannabisplanten, som så videresælges til produktion af medicin. At holde produktionen i Danmark er med til at højne kvaliteten af den cannabismedicin, som man udskriver. Samtidig vil dette skabe nye og flere arbejdspladser i Danmark.
- Udbrede viden: Cannabis er ikke kunen plante, som kan bruges til at blive høj af. I kraft af forsøgsordningen vil det blive mere anerkendt viden, at cannabis også er en plante, som kan bruges til medicinsk behandling.
Ulemper
Der er mange fordele ved forsøgsordningen, men man peger generelt også på nogle ulemper, som den offentlige debat bringer frem.
- Læger vil ikke udskrive cannabis:Selvom den medicinske cannabis er helt legal, vil mange læger af principielle årsager ikke udskrive cannabismedicin. Man argumenterer, at lægerne sidder med ansvaret for de potentielle bivirkninger, behandlingen har, og det ansvar er der nogle læger, som ikke er parate til at tage. Samtidig er mange læger meget forbeholdne med hensyn til cannabis, og de er af ren princip i mod det, hvilket kan spænde ben for mange patienter, der ønsker at prøve det.
Det er altså et væsentligt problem og næsten en ironisk forudsætning, at lægerne ikke vil udskrive medicin, som mange kunne have gavn af, på trods af patienternes lovning på, at de ville kunne gå til lægen og få udskrevet denne type medicin. - Bivirkninger? I forlængelse af det forrige, er der også uenighed om bivirkningerne ved medicinsk cannabis. Flere læger argumenterer, at man ikke kender nok til cannabisen og dens brug, og derfor heller ikke til de potentielle bivirkninger. Andre læger kræver, at der foreligger dansk forskning på området, før man begiver sig i kast med at ordinere medicinsk cannabis. Indtil videre viser studier dog, at der er ingen til minimale bivirkninger ved medicinsk cannabis, men forbeholdet blandt læger skyldes, at der endnu ikke findes danske, kliniske undersøgelser – om end flere er i gang. Der er på nuværende tidspunkt studier i gang i Danmark.