Som det gælder med de fleste apparater, vi bruger, skal en vaporizer også rengøres for at blive ved med at yde optimalt. Tænk blot, hvordan din kaffe ville være, hvis du ikke afkalkede din kaffemaskine. Eller hvordan din elektriske tandbørste ville virke, hvis den ikke blev opladt og fik nyt hoved i ny og næ. 

Disse eksempler kan måske forklare, hvorfor du bør rengøre din vaporizer. En fordel ved at rengøre regelmæssigt er desuden, at du vil opnå optimal effekt af din cannabis hver dag. 

Lad os derfor kigge på de enkle trin til at rengøre din vaporizer.

Sådan er din vaporizer bygget op

Det er helt almindeligt at blive lidt forvirret første gang, du skal rengøre din vaporizer. Har du investeret i en håndholdt model, som mange cannabisbrugere har, vil din vaporizer nemlig bestå af mange komponenter, som du måske er ubekendt med. Her er der heldigvis hjælp at hente! 

Inden denne rengørings-guide går i gang, får du nemlig en kort præsentation af de forskellige dele i en vaporizer. De fleste vaporizere vil bestå af de følgende dele: 

 • en tankmed et batteri samt en beholder, hvori du kan putte cannabis. 
 • en coil, som er den vigtige del, der opvarmer urten eller e-væsken til damp i din tank. 
 • et mundstykke, som du inhalerer dampen fra. 

Guide: Sådan laver du en almindelig rengøring af din vaporizer

Oplever du, at din vaping ikke virker så godt som i begyndelsen, da er det et tydeligt tegn på, at din vaporizer har brug for rengøring. 

Hvor regelmæssigt, du bør rengøre netop din vaporizer, er generelt et individuelt spørgsmål. Det afhænger nemlig særligt af, hvor hyppigt du bruger din vaporizer. Hvis du damper den tørrede cannabis-urt, vil du også opdage, at behovet vil være mindre set i forhold til olie-holdige cannabis-produkter.

Inden du giver dig i kast med rengøringen, så husk at delene i en vaporizer er elektroniske komponenter. Dette betyder, at du skal være varsom, da en vaporizer er lidt fintfølende. 

For at rengøre din vaporizer skal du følge de disse seks trin.

 1. Fyld en skål med varmt vand. Skil din vaporizer fra hinanden i de forskellige dele. Læg batteriet til side. Tør overskydende restprodukt fra cannabis af med køkkenrulle, en vatpind eller en ren klud.
 2. Læg alle delene fra din vaporizer (med undtagelse af batteriet) i det varme vand.
 3. Lad delene ligge i blød i 1-2 timer, og lad vandet opløse rester.
  TIP! Hvis resterne ikke lader til at blive opløst, så tilsæt evt. et par dråber bionedbrydeligt opvaskesæbe.
 4. Tag nu alle komponenterne op fra vandet. Dup dem tørre med køkkenrulle eller en klud. Stil delene fra din vaporizer til side for at lufttørre.
 5. Når komponenterne fra din vaporizer er tørre, fjerner du øvrige rester af cannabis, så godt du kan med papir, klud og vatpind.
 6. Sæt delene sammen igen. Din vaporizer er nu klar til brug igen.

Følger du disse seks trin, får du altså igen en vaporizer, som fungerer optimalt. Rengøring bør som minimum ske én gang i måneden, men husk i denne forbindelse, at hyppigt brug kan betyde, at du må gentage rengøringen oftere. 

Selv om rengøring er irriterende, så er en dårlig vaporizer næsten værre. Laver du en god rengøring regelmæssigt, er det derfor ikke spildt, da du får en ideel dampning til gengæld.