I Danmark er det pr. 1/1 2018 tilladt at producere og at sælge medicinsk cannabis, hvis man er et apotek eller en virksomhed, som er godkendt til det af de korrekte institutioner. Men hvem skal dyrke cannabisen, og hvor foregår det i praksis? Og hvorfor er det nu tilladt at dyrke cannabis i Danmark?
Hvem må dyrke cannabis?
I samarbejde med apotekernes eller virksomhedernes produktion tillader man, at man må dyrke cannabis. I Danmark er ét af eksemplerne på en virksomhed, som siger ‘ja tak’ til at dyrke cannabis, firmaet Alfred Pedersen og Søn, som også varetager de kendte Katrine og Alfred-tomater. Her argumenterer man for, at dyrkningen af henholdsvis tomater og cannabis drejer sig om logistik og klima, og det ser firmaet ikke som en hindring.
Alfred Pedersen og Søn vil være med til at skabe et cannabis-brand for Danmark og virkelig inspirere producenter til at højne kvaliteten af cannabis.
I udgangspunktet var det planen at importere cannabis fra udlandet, men politikerne ombestemte sig. Standarden på cannabisen bliver simpelthen bedre, hvis den produceres i Danmark. Helt konkret har Alfred Pedersen og Søn startet produktionen uden for Odense på Fyn.
Er det en fordel, at cannabisen dyrkes i Danmark?
Det korte svar er ‘ja’. Ved at dyrke cannabisen ‘selv’ har man 100 % kontrol over hvordan cannabisen gror, hvilke stoffer man sprøjter med, og man sikrer samtidig, at cannabisen er fri for pesticider og tilsætningsstoffer. Det vil altså sige, at cannabisen er så ren, som den kan blive.
Det, at cannabis bliver dyrket i Danmark, er med til at højne kvaliteten af cannabisen, og på den måde kan man minimere risikoen for forurening af planterne. Samtidig kan man kontrollere meget nøje, hvor mange procent af de forskellige virkestoffer, de færdige produkter har.
Forsøgsordningen åbner op for muligheder
Forsøgsordningen med cannabis giver mulighed for patienter, som tidligere har selvmedicineret sig, til at benytte receptpligtige cannabisprodukter af en høj kvalitet. Der er dog stadig få, som reelt får udskrevet produkterne, da mange læger tager afstand fra behandlingen, fordi man ikke mener, at man kender bivirkninger. Kan man ikke få medicinsk cannabis udskrevet ved lægen, kan det være et alternativ at købe CBD-olie online hos eksempelvis Nordic Oil.
Med en cannabis forsøgsordning kan man sige, at cannabisen sættes på prøve, og tiden vil vise, om den er kommet for at blive, da man efter forsøgsordningens 4-årige periode vil evaluere i samspil med læger.
Hvem kan modtage behandling med cannabis?
I udgangspunktet er det alle, der kan modtage behandling med medicinsk cannabis, så længe man har en gyldig recept. Det forholder sig nemlig sådan, at alle læger kan udskrive de givne cannabisprodukter, som enten indeholder virkestoffet CBD eller THC.
For at være ‘kvalificeret’ til denne behandling er der dog et par anbefalinger, blandt andet at patienten skal have prøvet andre behandlingsmetoder før. Desuden har man set størst effekt af behandlingen mod sygdomme som sklerose, kvalme efter kemoterapi og smertefulde kramper.