Den tidligere minister Manu Sareen har tidligere udtalt, at cannabisolie nærmest har reddet hans liv. Manu Sareen har igennem flere år været åben om sit forhold til og erfaring med cannabisolie, hvor han blandt andet har fortalt, at han bruger hampeolie og CBD-olie i sin madlavning, samt taget kosttilskud i form af CBD-olie/medicinsk cannabis.

Manu Sareen udtaler, at han kom igennem en meget stresset periode i sit liv på grund af cannabisolie. Den cannabisolie, som Manu Sareen bruger, er ikke noget, man bliver skæv af, da CBD-olie ikke indeholder THC, som er det euforiserende stof i cannabisplanten.

Den tidligere minister bruger cannabisolie til at behandle stress, og ifølge ham går forsøgsordningen alt for langsomt – og det resulterede i sidste ende i et søgsmål mod staten selv.

Kom igennem stress med CBD-olie

Manu Sareen brugte CBD-olie til blandt andet at sove bedre om natten, hvor stressen virkelig havde sit tag i ham – ifølge Sareen var CBD-olien det eneste, der hjalp ham til at sove godt i de hårdeste perioder, hvor selv traditionel sovemedicin ikke var tilstrækkeligt.

Hertil skal det siges, at Manu Sareen var en af de mange mennesker i Danmark, der anskaffede sig CBD-olien ulovligt, for Sareen fortalte allerede om sit forbrug af cannabisolien, før CBD-olie blev lovligt, og før forsøgsordningen med medicinsk cannabis trådte i kraft.

I dag ligger landet dog anderledes, for i sommer 2018 ændrede regeringen THC-grænsen fra 0 til 0,2 procent, hvilket betyder, at man nu lovligt kan købe CBD-olie på nettet fra forhandlere som Nordic Oil. Denne ændring af THC-grænsen skulle vise sig at have afgørende betydning for Manu Sareen og det søgsmål, han havde mod staten.

Manu Sareen sagsøgte staten – nu er den droppet igen

Manu Sareen er langt fra den eneste, der har tyet til ulovligt at anskaffe sig CBD-olie, og det problem gik han ind i med hjerte, sjæl og advokater. Sareen startede foreningen Patientforeningen for Medicinsk Cannabis, og baggrunden for det daværende søgsmål var ifølge Sareen, at han blev forarget over, at helt almindelige mennesker blev kontaktet af politiet og straffet, fordi de købte cannabisolie til medicinsk brug i udlandet.

Den primære påstand i søgsmålet var således, at det stred imod varernes frie bevægelighed, når regeringen således konfiskerede og straffede import af medicinsk cannabis fra EU-lande, hvor cannabisolie med mindre end 0,2 procent THC er tilladt.

Men tilbage i juni i 2018 blev samme lov indført i Danmark, hvilket betød, at CBD-olie blev lovligt at købe uden recept. Der er dog på nuværende tidspunkt stadig nogle benspænd, der gør, at man ikke kan købe CBD-olie i fysiske butikker. I stedet skal man købe CBD-olie fra forhandlere, der er bosiddende i lande, hvor olien betragtes som et kosttilskud. Dette gælder blandt andet forhandleren Nordic Oil, der er bosiddende i Tyskland, hvor deres produkter endda er godkendte til salg i tyske apoteker.

For Manu Sareen er denne lovændring en sejr, for det betyder, at man nu kan købe, bruge og være i besiddelse af CBD-olie helt lovligt.