Det er ingen hemmelighed, at der både er læger, der er for medicinsk cannabis, og læger, der er imod. Men hvad er det egentlig, der gør, at nogle læger er så principielt imod medicinsk cannabis?

For selvom det stadig er på forsøgsbasis (læs her om forsøgsordningen med medicinsk cannabis), så bekræfter utallige studier og forskning, at cannabis har stort potentiale, når det kommer til behandling af en lang række sygdomme og symptomer. Så hvorfor er så mange læger stadig så tilbageholdende?

Det har læge Bent Damgård et bud på.

For at forstå, hvorfor danske læger er imod må man se tilbage

Ifølge Bent Damgård rammer debatten for og imod medicinsk cannabis lige ned i lægers identitetsfølelse. Sådan skriver Sundhedspolitisk Tidsskrift i artiklen “Læge: Jeg vil gerne ofre min popularitet i lægekredse”. Men ifølge Bent må man se tilbage i historien for at finde roden til problemet. Bent er selv for medicinsk cannabis, som han udskrev i sin tidligere klinik samt i den private klinik (Klinik Horsted), som er hans nuværende arbejdsplads.

Kender du historien om, hvorfor læger begyndte at vaske hænder?

Kender du historien om, hvorfor læger begyndte at rense deres hænder mellem operationer? Vi skal helt tilbage til 1847 i Wien, hvor der på et hospital var to fødselsafdelinger – en afdeling til de rige kvinder og en til de fattige. De rige havde læger, mens de fattige “kun” havde jordemødre – men det skulle de faktisk være glade for, for på den rige afdeling døde 13-18 procent, mens det tal “kun” var på 2 procent i den anden afdeling. Men hvorfor var den det?

En af lægerne mente, at det skyldes, at lægerne ikke vaskede hænder mellem obduktioner og operationer. Han fik derfor både alle læger og alle jordemødre til at vaske hænder i en klor-opløsning. Resultatet? Dødeligheden faldt til 1 procent på begge afdelinger.

Men lægen kunne ikke forklare, hvad der skete. For dengang kendte hverken han eller andre læger til bakterier – og hans forslag om at vaske hænder tog ikke ligefrem kegler. Faktisk var lægerne rasende på ham, for hvad bildte han sig ind sådan at fortælle dem, hvad de skulle gøre? For dem var det udelukkende postulater, som ikke kunne bevises.

Bent ser ligheder mellem dengang og nu

I dag er hygiejne en topprioritet og en total selvfølge for læger, men dengang fik lægen ikke overbevist den etablerede lægeverden om vigtigheden i at vaske hænder.

Bent Damgård mener derfor, at lægernes reaktion på cannabis i dag kan sammenlignes med dette eksempel om håndhygiejne i “gamle” dage.

Det sikreste er at gøre, som man plejer

At blive læge er ikke noget let sag, så hvad gør man, hvis man pludselig skal tage stilling til ny viden, der måske strider imod alt det, man har lært? Bent mener, at mange læger skyr fra medicinsk cannabis, fordi det nu engang er nemmere at gøre, som man plejer – så bliver man i hvert fald ikke beskyldt for at lave fejl.

Bent bliver af flere læger betragtet som ukollegial, men der har Bent et meget utvetydig og klart svar: For ham ligger loyalitet hos patienterne, og når mange af dem ønsker at prøve cannabis-baseret medicin, må han tage det med i sine overvejelser. Bent understreger dog, at det altid er godt at have en sund og fornuftig skepsis over for nye lægemidler – men det er ikke ensbetydende med, at man helt skal afskrive det.

Bent selv oplever, at de af hans patienter, der har prøvet medicinsk cannabis, er overvejende positive – og at de kan se resultater.

Hvad gør man, hvis man ikke kan få recept på medicinsk cannabis?

Det er dog ikke alle, der kan få medicinsk cannabis ved deres læge, og det kan der være flere årsager til. For det første har ingen læger pligt til at udskrive medikamenter med cannabis, og derfor kan man risikere, at lægen siger nej. For det andet er det ikke sikkert, at lægen vurderer, at man er inden for en patientgruppe, der kan have gavn af det.

Og hvad gør man så? Man kan følge Sundhedsministerens råd og gå til en anden læge, eller man kan vælge at købe CBD-olie på nettet hos forhandlere som Nordic Oil, der lovligt sælger deres produkter som kosttilskud, omend de stadig indeholder ekstrakter fra cannabisplanten.