Det er ikke nogen hemmelighed, at den danske Epilepsiforening fra start har været positivt stemt over for medicinsk cannabis. De anerkender nemlig, at mange med diagnosen epilepsi finder gavn i at anvende medicinsk cannabis enten helt eller delvist som et supplement til den traditionelle medicin.

På Epilepsiforeningens hjemmeside kan du derfor også holde dig opdateret med de seneste nyheder inden for medicinsk cannabis – og det gælder alt fra lovgivning til forskning.

Bliver CBD et almindeligt lægemiddel?

På epilepsiforeningens hjemmeside kan man da også læse, at den britiske lægemiddelproducent GW Pharma i 2017 indsendte en ansøgning til de amerikanske lægemyndigheder om at få produktet Epidiolex godkendt som et almindeligt lægemiddel – og altså ikke som et af de produkter, der findes i forsøgsordningen med medicinsk cannabis. Lægemidlet indeholder nemlig kun det ikke-euforiserende stof CBD. Bliver produktet godkendt i USA, forventes samme tilladelse i Danmark.

Indtil videre kan du dog købe CBD-olie lovligt på nettet, så længe forhandleren er bosat i udlandet. Du kan stadig købe ved danske firmaer, hvilket blandt andet gælder for Nordic Oil, som er et dansk firma med adresse i Tyskland.

Forskningsprojekt undersøger folks erfaring med cannabis som medicin

Både før og efter det blev en mulighed at få medicinsk cannabis på recept, selvmedicinerede mange med blandt andet diagnosen epilepsi sig med cannabis-medicin. I en ny undersøgelse undersøger Sinikka Kvamme, der er Ph.D.-studerende ved Center for Rusmiddelforskning, danskernes brug af cannabis som medicin. Epilepsiforeningen har tidligere haft et spørgeskema tilgængeligt, hvor man selv kunne fortælle om sine erfaringer med cannabis som medicin.

Projektet vil ved sin afslutning ydermere have den funktion, at Epilepsiforeningen får mulighed for at få et indblik i, hvilke erfaringer personer med epilepsi har gjort sig ved at bruge cannabis som medicin.

Patienter går stadig uden om forsøgsordningen

Baggrunden for dette studie ud i forskellige menneskers erfaringer med selvmedicinering skyldes, at meget tyder på, at selvom man nu kan få medicin med cannabis efter forsøgsordning, er der stadig mange, der går uden om forsøgsordningen og ulovligt behandler sig selv med medicin.

Forskning viser, at cannabis har et omfattende medicinsk potentiale, men ren og naturlig cannabis indeholder THC, og derfor er det stadig et illegalt rusmiddel.

Et alternativ til ulovlig cannabis er CBD-olie

Der er ikke nogen grænser for, hvem der kan få medicinsk cannabis ved lægen, men dertil sagt så har lægen ikke pligt til at ordinere medicinsk cannabis. Og måske er det netop derfor, at flere søger uden for loven efter cannabis til medicinsk brug.

Der findes dog et lovligt alternativ, som også flere tyr til. Sidste år blev nultolerancen for THC ændret til 0,2 procent, hvilket betyder, at du nu helt lovligt kan købe CBD-olie på nettet fra forhandlere som Nordic Oil. Førhen købte flere CBD-olie ulovligt, men nu kan man altså købe CBD-olie helt uden at komme på kant med loven.