I Danmark kender de fleste mennesker desværre til kræftsygdomme, da de har haft sygdommen inde på livet selv, eller har været pårørende til et menneske med kræft. Har man først oplevet kræft tæt på, så ved man én ting; nemlig at kræft er en alvorlig sygdom.

I disse år er der kommet fokus på, hvordan cannabisoliekan være et spændende middel til mennesker med forskellige kræftsygdomme. Hvis du vil vide mere om emnet, så læs videre her i artiklen, hvor vi giver dig masser af facts om emnet. 

Status på kræft i Danmark

Kræft dækker over mere end 200 forskellige sygdomme, der kan opstå i kroppen. De mest almindelige kræftformer i Danmark er brystkræft, lungekræft, tyktarmskræft, modermærkekræft og prostatakræft. 

Når vi taler om kræft, er altså en stor variation til stede. Generelt er kræftsygdomme desværre meget udbredte sygdomme, da kræft kan ramme både børn og voksne – uanset køn. Faktisk gælder det aktuelt, at hver tredje dansker får kræft. I 2015 havde knap 285.000 mennesker herhjemme en kræftdiagnose, ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse

Heldigvis er behandlingen de seneste år blevet så god, at udsigterne for at blive rask for mange kræftformer ser rigtig gode ud. I Danmark behandles kræft ofte med operationer, strålebehandling eller kemoterapi.  Og selvom det går den rigtige vej, og behandlingerne bliver bedre og bedre, så medfører disse behandlinger ofte række negative bivirkninger. 

Det er i forbindelse med bivirkningerne ved behandlingen af kræft, at cannabisolie kommer ind i billedet.

Cannabisolie kan hjælpe mod bivirkninger fra behandling af kræft

Kræftramte, der får stråling eller kemoterapi, oplever i mange tilfælde en lang række bivirkninger. Disse kan bl.a. være træthed, utilpashed, kvalme, opkast, diarré og forstoppelse. Ofte er bivirkningerne så ubehagelige, at der skal gives medicin for disse symptomer også. Her kan cannabisolie for nogen vise sig at være en behagelig løsning. 

Det er vigtigt at slå fast, at forskningen ikke har beviser for, at cannabisolie kurerer kræft. I stedet er cannabisolie et alternativ til almindelig medicin for bl.a. kvalme eller smerter. Dette er også velkendt i sundhedssystemet.

I Danmark giver en ny forsøgsordningmulighed for at udskrive medicinsk cannabis til kræftpatienter i forbindelse med kemoterapi. Den medicinske cannabis skal hjælpe mod de bivirkninger, der kan forekomme under et kemoforløb. 

For selv om det endnu ikke vides, om cannabis kan påvirke cancer, så er det dokumenteret, at cannabis har en lindrende effekt mod ubehag forårsaget af kræftbehandling. Cannabisolie kan nemlig virke smertelindrende, hjælpe på kvalme og opkast samt give bedre appetitog søvn. Derfor har flere kræftramte taget medicinsk cannabis til sig.

Hvad er cannabisolie?

Cannabisolie, som altså bl.a. kan benyttes til kræftpatienter, består af ekstrakter fra hampplanten. Planten består af mange forskellige stoffer, men af disse er især CBD (cannabidiol) og THC (delta-9-tetrahydrocannabinol) værd at kende. 

I Danmark siger lovgivningen, at cannabisolie som ikke fås ved lægen max må have et indhold på 0,2 % THC. De cannabis-produkter som findes i forsøgsordningen kan dog indeholde et højere niveau af THC, og derfor kræver de selvsagt en recept fra lægen. 

Cannabisolien indeholder almindeligvis en høj koncentration af CBD, der virker smertelindrende og muskelafslappende. Disse positive effekter kan mange forskellige mennesker have glæde af, hvorfor mange danskere bruger CBD-oliesom kosttilskud eller som smertelindring. 

Både læger og forskere er endnu en smule usikre på, hvordan og hvorfor cannabisolien har den effekt, den har på mennesket. Man ved dog, at cannabisolie har flere antiinflammatoriske egenskaber, samt at det skaber en muskelafslappende effekt, der kan lindre smerter og i øvrigt hjælpe mod søvnproblemer eller nervesmerter.